måndag 18 oktober 2010

En dag på floden, ut till havet

Igår söndag gjorde vi en resa på havet.Vi åkte på floden ett tag, sen ut på stora havet.
Vi skulle till en ö som G.g har byggt en skola på.
Vi startade resan vid niotiden och vädret var varmt och skönt.
Båten låg vid en brygga nära Banjul.

Vå kapten hade hittat plastaffischer med presidenten och hans son på, som han hade lagt på golvet. Kändes lite konstigt att ha fötterna på honom. han är en ganska tuff diktator här, men inför också en massa bra saker.
Kan ni förstå att här är det förbjudet att prata i mobil när du kör bil. Inte ens i Sverige kan vi ta ett sånt beslut fast vi ser alla som är ute på vägarna att det livsfarligt.
Det är också förbjudet f.o.m 1sep att röka på offentliga platser.Är det inte fantastiskt.
Och det fungerar.


Kaptenen kommer ifrån Senegal. Han berättade hur han hade fi
xat och gjort i ordning sin båt.

Vi åkte förbi många fina ställen som låg på båda sidor om havet.




Nu har vi kommit fram till ön, och vi hälsar på den äldste. Han har givit sitt godkännande till vårt besök, och uttryckte sin glädje och tacksamhet.
Vi vandrade alla gatan fram till skolan som G.g har byggt. Det var ju söndag så barnen var lediga ifrån skolan, men alla ville följa med och visa. De var så stolta och sa att lärarna var så seriösa. oj vad många söta och glada små barn.




Sen var det hemresa. Då var det inte så fint väder längre. Först stannade motorn. Vatten i bensinen.
Regnet hade inte kommit ännu, så vi passade på att äta vår medhavda matsäck mitt ute på havet. Kaptenen och hans med kompis jobbade nog en tim med att få igång motorn. Men tillslut så kom vi iväg.
Sen kom regnet, åskan och blixtrarna. Vi var på havet, ganska nära Senegals gräns. Vår kapten ville inte att vi skulle gå iland så vi satt kvar i båten i en timme. Regnet bara öste ner och vi blev förstås sjöblöta. Men vi skrattade och kände oss trygga fast det åska och blixtrade över våra huvuden.
Efter en timme var det över och det vara bara att ösa båten och åka hem. Vi hade tänkt stanna vid en fin badplats, men det var ingen som ville det längre.


Nu tog vi upp presidenten ifrån golvet  och försökte skydda oss så mycket vi kunde ifrån regnet.











Äntligen framme vid bryggan i Banjul. Vi var tvunna att ta oss under bron och det hade redan hunnit bli högvatten. Båtens stege skrapade i lite grann.
Det var en rolig och spännande dag. Som en socialövning för en grupp med människor som inte känner varann var det jätte roligt. Alla kändes glada och stöttande hela tiden. ett jätte bra team.
Nu ska jag packa, vi ska upp till region 4 igen och vara med på en fortbildning för lärare steg 2. Kommer hem igen på onsdageftermiddag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar