måndag 13 december 2010

Trekkresa i12 byar Måndag



Måndagmorgon startade vi vår resa genom landet. Vi ska vara ute till fredag och har som mål att hinna besöka 12 stycken byar uppe i landet.
Första byn som vi besökte ligger ungefär 3 timmars körning.Halva vägen är asfalterad och jätte fin, andra delen är bara som ett stort dammoln.  Byn som vi kom till först heter Sare Sarjo. Här ser vi ett bra sätt att torka majskorvar.Ialla byar åker vi först till skolan och hör med headmastern om hur allt fungerar. G.g har byggt skolorna, skolköken och det mesta som finns på skolgården.G.g håller även på att hjälpa till med att få igång skolträdgårdar, så att skolan kan odla sina egna grönsaker och sina egna frukträd
Alkadon(byhövdingen kpommer också på dessa träffar eller så går vi hem till henne eller honom.


Aktivitet i ett klassrum, på väggarna kaqn man se matrialet som G.g har utformat.

Här ser vi hur alla i byn har samlat ihop sitt kos. Byn har startat ett sorts bank system. Alla lägger in en viss mängd, sen kan man låna och betala av med en viss procent ränta när nästa skörd kommer. Det är ett sätt att alla är delaktiga och att det ska komma in mera. Både skolan och byborna är med.

Här ser vi in i en av lärarnas sovrum. En del skolor har lärarbostäder, Lärarna blir placerad ute i byarna och då måste de ha någonstans att bo. I bland bor de hos folk i byn om det inte finns lärarbostäder.

Alla i byn kommer när vi kommer. Värsta välkomskommiten överallt. Här kan man verkligen tela om djungeltelegrafen, nästa by vet redan om att vi ska komma.

Nästa by som vi ska besöka heter Njollfen. Där är Alkadon en kvinna.
Rektorn sitter inne på sitt kontor när vi sitter och pratar med honom. Alla är så glada och tycker att allt är så bra nu när de fått hjälp av G.g.



När vi är klara ska vi åka till byn som vi ska övernatt i. Då känner vi brandrök, och ser och hör värsta elden. Den var ganska nära byn som heter Soma, där ska vi sova inatt. Efter en lång dag äntligen framme, nu ska vi gå ut och äta, för det gör man inte på hela dan(lite pringel, kakor och annat onyttigt)i bilen
Nu får jag även gå på toaletten( för det gör man inte heller) .  Highwayen går till Senega   lMassor med lastbilar som krossar genom Gambia..

Bosse och Lenas lilla söta hus den här natten ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar